Форум Контакти
Начало Какво е CorelDRAW? Текстов самоучител Видео самоучител Помощник Карта на страницата
Какво е CorelDRAW? Добави във фаворити  Принтирай   Увеличи текста   Намали текста   Нормален текст  

Какво е CorelDRAW?
    По дефиниция, това е програма за създаване и редактиране на векторни цифрови изображения с илюстративен характер, предназначени за печат, Web и други медии.

    Тя е двумерна, равнинна (2D) програма, защото координатната й система е двуосна (х,у), а обектите, размерите и разстоянията се описват с 2 координати: (х,у) за позиция и 2 параметъра за широчина и височина (W, Н).
    CorelDRAW е същевременно обектно-ориентирана програма, защото всичко, което създава, разпознава и обработва са обекти.


    Накрая, тя е векторна и обектно-рисуваща, защото инструментите за рисуване създават обекти, дефинирани с векторна математика и илюстрационна, защото е особено подходяща за създаване на художествени, учебни и технически илюстрации.

Файловете, създадени с CorelDRAW, са с по-малък размер от тези, създадени с Photoshop, например. Програмата предлага собствен файлов формат /CDR/, който запазва всички атрибути, използвани по време на работа.

Всички графични данни в компютъра могат да се разделят на двa типа: растерни и векторни. Първите представляват математическо описание на обектите в тях като точки с координати, начина и типа връзка между тях (права линия, дъга и др.), както и запълването им - с един или няколко цвята и начина им на смесване. Най-просто казано, векторните формати са описателен вид файл по математически формули за контури (вектори) и запълването им. Използват се основните геометрични фигури (кръг, квадрат, триъгълник и т.н.), за да се постигнат по-сложни.

Какво трябва да научите
    Познавам един отличен класически художник, който навлезе в компютърната графика със скромни познания по английски. Човекът усвои програмата с налучкване на инструменти, настройки и функции. След 3-4 седмици направи отличен плакат с нарисувани самолети -дотолкова истински, че всички ги приемаха за сканирани. Който не вярваше, че са рисунки, му връчваха лупа за да види правописната грешка по фюзелажа на един самолет.
Това е отличен пример доколко близка до мисленето на художниците е CorelDRAW.
Все пак ви препоръчвам да усвоите програмата систематично, стъпка по стъпка.
  1. Първо се запознайте с интерфейса (Урок 1) - кое къде се намира и за какво служи (менюта, команди, инструменти, палитри и пр.)
  2. Изучете инструментите един по един, като обърнете внимание на състава на лентата Property Bar за всеки инструмент (Урок 1).
  3. Запознайте се с теорията на векторните обекти - те са навсякъде (Урок 2).
  4. Изучете средствата и начините за рисуване на графични обекти (Урок 3) и запълнени с цветове фигури (Урок 4).
  5. Научете как да въвеждате и редактирате художествен и параграфен текст (Урок 5).
  6. Запознайте се с инструментите и анатомията на интерактивните ефекти (Урок 6).
Начало Какво е CorelDRAW? Текстов самоучител Видео самоучител Помощник Карта на страницата Форум Контакти