Галерия Контакти
Начало
За авторите
Проведени мероприятия
Услуги и цени
Любопитно
..:: За авторите ::..
Bulgarian Russian English
Книга за гости

За авторите


Проф. Крум Дамянов е роден на 31.08.1933 г. в с. Ракитово Пазарджишко. Завършва Националната художествена академия – София в класа на проф. Любомир Далчев. Автор е на паметниците ”Самарското знаме” 1977 г. в Ст.Загора, “Знаме на мира” 1980 г., София, “Асеневци” В.Търново 1985 г., “Орфей” Кърджали, Часовниковата кула в Хасково, Кюстендил Паметника на ВМРО.

Самостоятелни изложби: Шумен, Пазарджик, София. Преподавател във ВИАС и НАИ София.


Доц. Иван Славов е роден 1952 г. в с. Марчево. Завършва Националната художествена академия – София. Автор на паметниците ”Самарското знаме” 1977 г., Ст.Стамболов София. Преподавател в НАИ София .


Арх. Георги Гешев е роден на 18.11.1945 г. в с. Коиловци Плевенско. Завършва архитектура в ИСИ гр. София. Съавтор с проф. Крум Дамянов в паметниците “Знаме на мира” 1980 г., “Асеневци” В.Търново 1985 г.


Проф. Владислав Паскалев е роден на 13 11.1933 г. в София. Ректор на НХА от 1992 г. до 1995 г. Преподава в специалността "Книга и печатна графика" на НХА. Носител е на награди от наши и международни изложби, от конкурси за шрифт и изкуство на книгата и печатната графика сред които “Борис Ангелушев” за 1970 и 1980 г., монументална скулптура “Иван Лазаров” 1981 г.


Благой Атанасов е архитект и скулптоп с международно признание. Завършил е Архитектура в София и Скулптура в Университета на Мерилънд във Колидж Парк, САЩ. Специализирал е скулптура в Академията за приложни изкуства във Виена, класът на проф. Вандер Бертони и в Академията за изящни изкуства в Брюксел. Преподавал е в Архитектурния факултет в София (катедра "Обществени сгради" и катедра "Моделиране"). Преподавал е скулптура в Департамента за изкуство на Университета на Мерилънд във Колидж Парк, САЩ. Има много международни награди (Токио, Нагоя, Барселона) и редица изложби в САЩ. Автор е на паметника Камбаните край София и паметника 1300 години България в Шумен. Автор е на единствения награден с първа награда български проект за паметник в международен конкурс - паметника на Франсиск Масиа в Барселона. Член е на Съюза на Архитектите в България (САБ), Съюза на Българските Художници (СБХ) и Вашингтонската Група на Скулптурите (WSG).